Havuz Bakımı

Havuz Bakımı

Yeni sezonun başlangıcında havuz temizliği oldukça önemlidir ve aynı zamanda havuzun derzlerinin kontrolü de göz ardı edilmemelidir. Zaman içinde yıpranan derzlerin onarılması, derzlerde potansiyel yosun oluşumunu büyük ölçüde engelleyecektir. Ayrıca, bu durum havuzdaki seramiklerin dökülmesini de önlemeye yardımcı olacaktır.

Havuzun iç aydınlatma sistemi de kontrol edilmeli ve hatalı lambaların değiştirilmesi gerektiğinde bunu yapmalısınız. Özellikle, “sıva altı havuz lambası” olarak adlandırılan lambalarda, ampul ve lamba kabı arasında su bulunuyorsa, lamba gövdesinin tamamen değiştirilmesi önerilir. Sıva üstü LED havuz aydınlatma armatürlerinde ise lamba gövdesi bütün olarak değiştirilir.

Havuzun çevresindeki savak kanal ızgaraları kontrol edilmeli ve aşınmış ızgaralar, olası bir kazayı önlemek için değiştirilmelidir. Sezon sonunda toplanan ve depolanan havuz ızgaralarının, yeni sezona kadar saklanması, havuz ızgaralarının kullanım ömrünü önemli ölçüde uzatacaktır.

Sezonluk kullanılan havuzlarda, pompa bakımı da önemlidir. Sezon sonunda pompanın sökülerek nemden uzak bir yerde saklanması, pompanın kullanım ömrünü uzatacaktır.

Havuzun kum filtresinin bakımı, filtre kumlarının kontrolü ile başlar. Kumlar taşlaşıyorsa, kuvars kumları yenileriyle değiştirilmelidir. Eğer kum filtresinde taşlaşma yoksa, eksik olan kumlar tamamlanmalı ve kum filtresi, filtre temizleyici yardımıyla temizlenmelidir.

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır
Havuz Bakımı Nasıl Yapılır

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır? 

  1. Suyun pH değerinin 6,8-7,2 arasında tutulması ve çöktürücü kullanıldıktan sonra sistem çalıştırılarak en az 4 saat dinlenmesi, aşırı çöktürücü kullanımının suyu bulanıklaştıracağını unutmayın.
  2. Şok klorlama işlemi için pH seviyesinin 7,0-7,4 olması gereklidir. Bu işlem için normal dozun en az dört katı klor kullanmalısınız.
  3. Şoklamadan hemen sonra ölçüm yapmayın, yanıltıcı sonuçlar alabilirsiniz. Havuza en az 12 saat veya klor seviyesi 3 ppm altına düşene kadar girmemelisiniz.
  4. Test cihazınızla ölçümleri kimyasal kullanımdan en az 4 saat sonra yapmalısınız.
  5. Kimyasalları peş peşe kullanmaktan kaçının, aynı gün içinde kullanılacak kimyasallar arasında en az 4 saat beklemelisiniz.
  6. Siyanürik asit seviyesi yükseldikçe, klorun dezenfekte edici etkisi azalabilir.
  7. Siyanürik asit oranını düşürmek için havuz suyunu tazelemelisiniz. Eğer 100 ppm değerini geçerse tüm havuz suyunun değiştirilmesi gerekmektedir.
  8. Alkalinite seviyesi 120 ppm üzeri olan havuzlarda kalsiyum hipoklorit kullanılmamalıdır.
  9. Sıvı klor ve kalsiyum hipoklorit kullanımında havuz suyunun pH değeri yükselirken, diklor bu oranı etkilemez. Triklor kullanımında ise suyun pH değeri düşebilir.
  10. pH değeri 8 ve üstünde olduğunda klor aktivitesi azalır, 7’nin altında olduğunda ise hızlanır ve klor çabuk tükenir. İdeal pH değeri 7,2-7,6 arasında olmalıdır.
  11. Havuzda kimyasal ilaveleri yaparken yüzücü olmamalı ve bu işlemler genellikle akşam saatlerinde yapılmalıdır.
  12. pH düşürücü kullanırken suyun alkalinitesini kontrol etmeli ve gerektiği kadar kullanmalısınız.
  13. Aynı anda yüksek oranda pH düşürücü kullanmaktan kaçınmalısınız. İlk gün yarısını kullanıp ertesi gün kalanını eklemelisiniz.
  14. Fazla miktarda yosun önleyici/öldürücü kullanımında su köpürebilir. Bu durumda taze su eklemek gerekebilir.
  15. Havuz boş iken iç temizliği yapılırken, 100 tonluk bir havuza 2,5 kg yosun önleyici kullanılmalıdır.
  16. Her yüzücü başına havuza günlük en az 30 litre taze su eklemeliyiz.
  17. Havuz suyunda bulanma ya da renklenme durumunda şok klorlama ve sürekli filtrasyon yapmalı, bu sorunlar çözülünceye kadar bu işlemlere devam etmelisiniz.
  18. Duş yapmadan havuza giren bir kişi 20 ton, duş yaparak giren bir kişi ise 2 ton havuz suyunu kirletebilir.
  19. Kum filtresinin ters yıkama süresi 5-7 dakika, durulama süresi ise en az 30 saniye olmalıdır.
  20. 100 tonluk havuzda 1 ppm klor seviyesi için sıvı klorun 1 kg, %56 diklorun 200 gr ve % 70 kalsiyumhipoklorit’in 150 gr’ı yeterlidir.
  21. Sıvı klor, beklediği yerde klor oranını hızla kaybeder. Üretim tarihinde % 12-15 olan bu oran, depolama koşullarına bağlı olarak hızla %10’un altına düşebilir.
  22. Kimyasalları havuza eklerken, önce ayrı bir kapta suyla çözündürülmelidir. Kapa önce su, sonra kimyasal eklemeli, tersini yapmamalısınız.
  23. Kimyasallar ve test reaktifleri ile direk temas etmemeli, her zaman eldiven kullanmalısınız. Kimyasalları çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın.
  24. Havuz sirkülasyon sistemlerinin sürekli çalışır durumda olması önerilir. Ancak havuz kullanılmadığı zamanlarda sistem dinlendirilebilir.
  25. Havuz doldurma suyu için en iyi seçenek şebeke suyudur. Şebeke suyu dışında kullanılacak su kaynakları için su analizi yaptırılmalıdır.
  26. % 56 diklor için 100 lt suda en fazla 2,5 kg, kalsiyum hipoklorit içinse bu miktar 1,8 kg olmalıdır.
  27. Sıvı klorun güneş ışığından etkilenme süresi 4-6 saatken, stabilizatörlü klorun süresi 6-8 saattir.
  28. Yeterli klor seviyesine rağmen suyun kalitesinde bozulma varsa, pH değerlerini, bağlı klor oranını ve siyanürik asit seviyesini kontrol edin.
  29. Alkalinite değerini düşürmek için pH düşürücü kimyasal farklı şekilde kullanılır. Havuz pompası durdurulduktan sonra toplu olarak eklenir ve yarım saat sonra pompa yeniden çalıştırılır.
  30. Kış sezonunda, yer hareketlerine karşı havuz çanağı ve dış etkenlere karşı seramikleri korumak için havuz boşaltılmamalı ve kış tedbirleri alınmalıdır. Sezon başında ise su boşaltılıp havuz dezenfekte edilmelidir.
Havuz Bakımı için Profesyonel çözümler çilek havuzun’da
Havuz Bakımı için Profesyonel çözümler çilek havuzun’da

Havuz Bakımı için Profesyonel çözümler çilek havuzun’da

Havuz bakımında üstün hizmet ve profesyonel çözümler arıyorsanız, aradığınız kalite ve güvence Çilek Havuz’da. Sizde havuz bakımı yaptırmak istiyorsanız https://www.cilekhavuz.com.tr/havuz-bakimi/ sayfamızı inceleyebilirsiniz. 

İlgili Bağlantılar;

Havuz Klor Fiyatları

Havuz Yapımı Fiyatları

Top Havuzu Fiyatları

Çocuk Havuzu Fiyatları

Etiketler

İnşaat Fiyatları